Follow us
          Directory  Contact   

MediaPlanet : 5 criteria om te evolueren naar hybride werken

Disponible en néerlandais uniquement

Sinds de coronaperiode werken steeds meer organisaties hybride. Daarom lanceerde de Belgische vereniging voor facility management belfa het streamingconcept Workplace eXperiences (WeX). Dat spitst zich vanuit verschillende specialiteiten toe op wat nodig is om te kunnen evolueren naar het hybride werken.
Tekst: Joris Hendrickx

Sangara Klespis
Verantwoordelijke WeX Stream & belfa bestuurder
© Foto: Aurore Delsoir

“Verschillende disciplines zoals HR, IT, finance en facility management moeten steeds meer samenwerken en kennis uitwisselen om de strategische doelstellingen van de organisatie te kunnen bereiken”, zegt Sangara Klespis, verantwoordelijke WeX stream & belfa bestuurder. “WeX bevindt zich op het kruispunt hiervan. Wij praten met de verschillende domeinen, maar ook met schrijvers, filosofen en psychologen om bruggen te bouwen en een holistisch zicht te krijgen op de (r)evoluties van de werkomgeving. De beslissing over hoe een organisatie best evolueert naar een hybride manier werken moet gebeuren op basis van vijf criteria die met elkaar zijn geconnecteerd en onderling interageren.”

  1. Het menselijke kapitaal is een zeer belangrijk criterium. In welke mate en op welk niveau kan je talent aantrekken, houden, engageren en ontwikkelen? Aan welk talent heb je nu én in de toekomst behoefte? Naast HR is dat ook een domein voor facility management en andere delen van de organisatie.
  2. Ook de cultuur van de organisatie en haar maturiteit om deze in stand te houden, is zeer belangrijk. Daarbij hoort eveneens in welke mate iedereen begrijpt voor welke taken men best op kantoor werkt en welke vanop afstand kunnen.
  3. Verder zijn ook het type van klanten, de sector en de capaciteit om competitief te zijn én te blijven cruciaal. Het implementeren van het hybride werken moet in ieder geval op een duurzame manier gebeuren. Dat vereist reflectie en strategische planning,maar ook actie. Enkel door te handelen, kan men leren.
  4. Daarnaast is er de werkplek. Afwisselend werken op kantoor, thuis en in hubs (gedeelde werkplekken) lijkt de voorkeur van de meerderheid te genieten. Je moet ervoor zorgen dat alle interne en externe medewerkers kunnen samenwerken in deze hybride werkomgeving. Vervolgens moet je hieraan blijven werken op basis van de feedback van de gebruikers.
  5. In functie van de strategie en de digitale maturiteit van de organisatie moet worden bepaald hoe en in hoeverre de hybride manier van werken kan worden ingevoerd en aangepast. Ook hier is een goede samenwerking tussen verschillende domeinen dé sleutel tot succes.

Het artikel downloaden : 

21 juin, 2022
Partager ce poste
Archiver