Follow us
          Directory  Contact   

HLN - Le sélecteur d'études Emoji d'Odisee est extrêmement populaire : ce cours d'études a été recommandé le plus souvent (uniquement en NL)

De populairste ‘onbekende’ richting is Facility Management!

32 stellingen, antwoorden met 1 van 4 emoij. Dat was het opzet van de studiekiezer die Odisee Hogeschool opstelde. Enkele weken later vulden al ruim 3.700 deelnemers de test in. Vanaf morgen gaan er overal in Vlaanderen SID-ins door, digitaal weliswaar. Die moeten laatstejaarsleerlingen helpen kiezen.

Digitale SID-ins, ideaal is het niet. Vandaar dat hogeschool Odisee een alternatieve studiekeuzetest opzette: een eenvoudige tool die op basis van emoji’s aan laatstejaars vertelt welke richtingen van Odisee bij hen zou kunnen passen. En er bleek duidelijk nood aan zo’n test: in goed twee weken tijd vulden al meer dan 3.700 deelnemers hem in.

 Studie-adviseur Inge De Schuyter begrijpt het success van de test. “Hij is kort is en gaat dus snel vooruit gaat - en hij is ook gewoon fun. Je beantwoordt 32 stellingen op basis van telkens 4 emoji’s en uiteindelijk krijg je een viertal mogelijke Odisee-studierichtingen voorgesteld. Maar vergis je niet: achter de test zitten ontzettend veel uren samenstelwerk, in overleg met al onze opleidingen en Tree Company en Wieni, die indertijd ook de VRT-stemtest ontwierpen.”
De populairste ‘onbekende’ richting is Facility Management. Studierichtingen als Bedrijfsmanagement, leerkracht Lager of Secundair Onderwijs of Sociaal Werk zijn alom bekend. Maar dat is veel minder het geval voor opleidingen als, pakweg, Energietechnologie, Medische Beeldvorming en Radiotherapie of Facility Management. Die laatste is als populairste richting uit de test gekomen, voorlopig tenminste. Dat wil zeggen dat de meeste laatstejaars, op basis van hun interesses en waarden, Facility Management gesuggereerd krijgen. “Dat doet mij natuurlijk veel plezier”, zegt Tilly Baute, het opleidingshoofd Facility Management bij Odisee. “Onze opleiding is geen vanzelfsprekend vervolg op een studie in het secundair onderwijs - maar dan vooral omdat ze niet bekend genoeg is. Want veel richtingen leiden er in zekere zin wel voor op en het is ook een heel brede richting, waar veel jonge mensen in terecht kunnen - wat gelukkig blijkt uit onze test.”
 
Naast Facility Management vallen vooral de zorgrichtingen op in de top-10 van de meest gesuggereerde opleidingen aan de laatstejaars. Zo staat Verpleegkunde duidelijk op twee, gevolgd door bachelor in de Agro- en Biotechnologie op drie, Ergotherapie op vier en Orthopedagogie op vijf. Ook Gezinswetenschappen (plaats 6) en graduaat Maatschappelijk werk (plaats 8) staan in de top-10.  

HLN - Sofie Van Waeyenberghe - 15/02/22

Naar het artikel op HLN...


14 février, 2022
Partager ce poste
Archiver