Follow us
          Directory  Contact   

Davy Van Den Meerssche (Core FM) à propos de l'exposition universelle Dubaï 2020 (jusqu'à la fin mars 2022). (uniquement en NL)

.

Een totaalconcept dat je gewoon eens moet beleefd hebben”

Hoe gaan andere landen om met thema’s als duurzaamheid en mobiliteit? Wat kunnen we leren van elkaar? En wat valt er op architecturaal vlak te ontdekken op de World Expo in Dubai? Redenen genoeg voor Davy Van Den Meerssche (zaakvoerder Core FM) om naar ‘The biggest show of the world’ in de Arabische Emiraten te reizen. Hij deelt zijn impressies met ons en geeft tips voor wie nog van plan is om de wereldtentoonstelling te bezoeken.

Davy Van Den Meerssche richtte in maart van dit jaar Core FM op. Het bedrijf focust op advies en coördinatie en biedt een full-service concept voor duurzaam niet-residentieel vastgoed. Op die manier profileert Core FM zich voor professionele klanten als een One Stop Shop voor duurzaam niet-residentieel vastgoed (www.corefm.be).

‘Connecting minds, creating the future’

De 35e wereldtentoonstelling wordt voor de eerste keer door een land in het Midden-Oosten georganiseerd. Het thema van de World Expo 2020 in Dubai, ‘Connecting minds, creating the future’, wordt ondersteund door de drie subthema’s mobiliteit, kansen en duurzaamheid.

Voor Davy Van Den Meerssche is het niet de eerste keer dat hij naar de ‘City of superlatives’ trekt: “Dubai: you love it or you hate it. Telkens wanneer ik er kom word ik overweldigd door de architectuur en sfeer. Niets is er onmogelijk. Het is er bovendien zeer veilig en clean. De thema’s van de wereldtentoonstelling trekken mij aan omdat ze kaderen in de zaken waarin ik heel actief geloof. Wat kunnen we daar leren? Hoe gaan andere landen ermee om? En zijn er evoluties te spotten? Een van de doelstellingen van Core FM is om een steentje bij te dragen aan het vastgoedpatrimonium. Maar ook het architecturaal aspect spreekt me enorm aan. Ik heb jaren internationaal gewerkt en vind de World Expo een boeiende plaats waar tal van landen, culturen en businessmensen samenkomen. Je moet er gewoon eens geweest zijn.”

“Dubai: you love it or you hate it. Telkens wanneer ik er kom word ik overweldigd door de architectuur en sfeer. Niets is er onmogelijk.”

Sustainability hoofdpaviljoen

Hoe bereid je een bezoek aan de wereldtentoonstelling voor? Een stad op zich, met meer dan 200 deelnemers uit 192 landen? Davy Van Den Meerssche: “Het is inderdaad gigantisch groot. Bovendien is de beleving overdag helemaal anders dan ’s avonds. Soms is het tot middernacht of later open. Ik ben er één dag geweest, wat uiteraard te kort was. Ik ben echter vertrokken vanuit de instelling dat ik het Belgisch en sustainability hoofdpaviljoen wilde zien. In dit paviljoen, los van landen, wordt werkelijk een architecturaal kunstwerk gecreëerd. Daar wordt het meest gefocust op duurzaamheid, maar het was niet wereldschokkend wat ik er heb gezien. Ik bleef op dat vlak soms ook wat op mijn honger zitten na het bezoeken van een aantal landenpaviljoenen. De link naar sustainability wordt gelegd, maar je merkt wel dat de World Expo vooral wordt aangegrepen om het land te promoten.”

“In het hoofdpaviljoen rond sustainability wordt het meest gefocust op duurzaamheid. In de bezochte landenpaviljoenen bleef ik op dat vlak soms wat op mijn honger zitten.”

Belgisch paviljoen

Het Belgisch paviljoen is opgevat als een hoge groene boog met verticale tuinen op gevels. Davy Van Den Meerssche: “Het ligt naast het impressionant Thaïs paviljoen en is werkelijk een architecturaal pareltje. België zet er in een utopische wereld waar alle mobiliteitsproblemen zijn opgelost technologische innovaties omtrent mobiliteit in de kijker. Het is uiteraard ook reclame voor ons land. Zo werden onder meer het wielrennen en stripfiguren sterk in beeld gebracht.”

“Het Belgisch paviljoen ligt naast het impressionant Thaïs paviljoen en is werkelijk een architecturaal pareltje.”

Welke van de bezochte paviljoenen hem nog bijblijven? Davy Van Den Meerssche: “Ik herinner me ook het ‘Zweedse bos’, een volledige houten constructie die het bos nabootst. Veel kleinere landen werken rond propere zeeën en oceanen, het zeeleven, het verminderen van het plastic afval enzoverder. Een leuke uitsmijter is voor mij het paviljoen van Korea, waar het draait rond alternatieve beleving van film. Men wordt er uitgenodigd om in grote zitzakken te liggen. Via megaplafonds en muren wordt er in 3D geprojecteerd. Zeer impressionant.”

Businessvibe

De businessvibe die op de World Expo hangt is volgens Davy Van Den Meerssche bijzonder: “Ook al zijn er veel toeristen, er heerst ook een echte businessvibe, versterkt door de overweldigende architectuur. Ideaal om te ontmoeten en te netwerken. De opportuniteiten inzake netwerking liggen er wel degelijk voor het grijpen. Het is werkelijk ‘The biggest show of the world’, een totaalconcept waar beleving centraal staat en op één plaats enorm veel te capteren valt. Je kan ter plaatse bijvoorbeeld een internationaal Expo 2020 paspoort kopen. Elk paviljoen deelt stempels uit. Dat klinkt misschien banaal, maar ik zag dat bezoekers heel actief bezig waren met het verzamelen van stempels. Het creëert een bepaalde sfeer die in het geheel past. Ik denk dat je het als bezoeker vooral moet laten binnenkomen. Ga niet met de instelling om er alles te leren. Ga met een open mind. Dan is het zeker een verrijking, niet in het minst door alle culturen die er samenkomen.”

“Ook al zijn er veel toeristen, er heerst ook een echte businessvibe, versterkt door de overweldigende architectuur. Ideaal om te ontmoeten en te netwerken.”

Facilitaire uitdagingen

Een dergelijk wereldevenement brengt op facilitair vlak een gigantische organisatie en uitdagingen met zich mee. Davy Van Den Meerssche: “In het Belgisch paviljoen zagen we meteen een medewerker met het opschrift ‘Facility Management’ op zijn T-shirt. Een mooie promotie voor onze sector. De rol van de facility manager komt er zeer sterk tot uiting. Ik denk bijvoorbeeld aan de vele gratis waterpunten die ter beschikking worden gesteld, de desinfectie- en hygiëne eisen.”

Omtrent de coronamaatregelen wordt volgens Davy Van Den Meerssche niets aan het toeval overgelaten: “Ik voelde me er heel veilig, ondanks de drukte. Er is overal maskerplicht, de leuningen van de automatische trappen worden praktisch continu ontsmet enzoverder. En iedereen houdt zich aan de regels. Je komt het land niet binnen zonder PCR-test, men controleert het CST, bagage wordt gescand en dergelijke meer. Men doet er werkelijk alles aan om het veilig te houden.

“Ik voelde me er heel veilig, ondanks de drukte. Er is overal maskerplicht, de leuningen van de automatische trappen worden praktisch continu ontsmet, iedereen houdt zich aan de regels enzoverder. Men doet er werkelijk alles aan om het veilig te houden.”

Handig om weten

Nog enkele tips: “Maak gebruik van de mogelijkheid om te reserveren in paviljoenen. Op die manier kan je lange wachtrijen omzeilen. Je kan ook fietsen huren om de Expo op een leuke en duurzame manier te beleven en je vlot te verplaatsen. Hou tot slot je ogen en oren goed open, ga met een open vizier. Spreek eventueel je contacten aan om even een blik te krijgen achter de schermen van het Belgisch paviljoen en bij te leren op facilitair vlak.”

“Omzeil lange wachtrijen door je bezoek aan paviljoenen vooraf te reserveren. Je kan ook een fiets huren om de Expo op een leuke en duurzame manier te beleven en je vlot te verplaatsen.”

World Expo Dubai 2020 loopt nog tot eind maart 2022.

www.expo2020dubai.com

 Bekijk de foto's van Davy...

19 décembre, 2021
Partager ce poste
Archiver