Driedaagse opleiding werkplekontwikkeling: module 2, de gebruiker in de werkomgeving

Hoe gedrag van de gebruiker in de werkomgeving veranderen?

gebruiker
Datum en tijdstip:
2017-10-18T10:00:00 2017-10-18T15:00:00
Locatie:
Adres:
Regus - Pegasuslaan 5
1831 Diegem
Aanmeldperiode:
2017-06-01T00:00:00 2017-10-17T00:00:00

Voertaal: Nederlands 

De creatie van een moderne, efficiënte en aantrekkelijke werkomgeving is vandaag een essentiële pijler voor de ontwikkeling van een slagvaardige organisatie. Deze werkomgeving biedt de gebruikers een optimale balans tussen productiviteit en comfort en ondersteunt samenwerking en innovatie.

Het ontwikkelen van deze werkomgeving is echter geen eenvoudige klus. Een optimale samenwerking tussen directie, facilitaire diensten, HR en communicatie is hiervoor essentieel.

Deze opleiding biedt aan Facility Managers een aantal praktische handvaten bij de ontwikkeling van een werkomgeving in functie van het welzijn van de gebruikers en de strategie van de organisatie.

We voorzien een opleiding bestaande uit 3 modules, telkens van 10u tot 15u. De opleiding koppelt hedendaagse wetenschappelijke inzichten en concrete modellen aan praktische casestudies en ervaringsuitwisseling tussen de deelnemers.

Module 2: de gebruiker in de werkomgeving

Tijdens de tweede module belichten we de gebruiker en bekijken we hoe we het gedrag in de werkomgeving kunnen veranderen. De meeste gebruikers redeneren vanuit een “copy/paste” attitude. Ze willen gewoon de manier waarop ze vandaag werken overbrengen naar het nieuwe werkplekconcept. 

  • Werken in de werkomgeving: We bekijken de context die we moeten scheppen om draagvlak voor de verandering te creëren. We zoomen in op het belang van visieontwikkeling en leggen de link met de waarden in de organisatie en het primaire proces. Ook de HR aspecten komen aan bod. We onderzoeken hoe we de leidinggevenden kunnen activeren.
  • Gedrag: Gedrag veranderen vraagt een brede benadering waarbij we rekening moeten houden met cultuur, structuur, proces en mens. We bekijken de sociologische principes die de sleutel vormen tot gedragsverandering en bespreken technieken om met weerstand om te gaan.
    Kennisdelen: De hedendaagse werkomgeving is gericht op het bevorderen van de kennisuitwisseling. Welke elementen kunnen de interactie ondersteunen en hoe leggen we de link met de digitale werkomgeving. 

Lesgevers

Anton Maes

Anton Maes is een organisatiepsycholoog en expert in veranderingsmanagement en strategische werkplekontwikkeling: het ontwikkelen van werkomgevingen op maat van de gewenste cultuur en strategie van een organisatie. Hij heeft een achtergrond als communicatiespecialist en ontwikkelde de afgelopen jaren werkplekconcepten op maat voor zowel grote ondernemingen als voor de overheid. Hierbij legt hij de focus vooral op het begrijpen en bijsturen van het gedrag van gebruikers. Anton hecht erg veel belang aan een evidence based benadering en dit vertaalt zich in contacten met universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra zoals het CFPB in Delft. Hij is een enthousiast spreker en ervaren lesgever. Sinds 2010 is hij bezieler van het consultancybedrijf brainmove dat reeds talloze grote organisaties heeft begeleid op weg naar een nieuwe werkomgeving gekoppeld aan een andere manier van werken. 

Evi De Bruyne

Evi De Bruyne studeerde Arbeids- en Organisatiepsychologie in Brussel en week daarna uit naar Nederland waar ze reeds verschillende jaren aan de slag is bij het Center for People and Buildings. Daar leidt ze projecten en doet onderzoek op de raakvlakken tussen ‘mens, werk en werkomgeving’, waarbij startpunt steeds de gebruiker van de kantooromgeving is. Vaak ligt haar focus op het gedrag in- en gebruik van de werkomgeving. In dit kader is zij ook een van de bedenkers van ‘het Werkplekspel’, een communicatietool die mensen op een toegankelijke en open manier met elkaar in gesprek brengt over gedrag op kantoor. Eind 2016 was ze betrokken bij het ‘Futures Forum’ onderzoek, dat een blik werpt op de toekomst van werk en werkomgeving. Doorheen de jaren heeft zij veel ervaring opgebouwd met diverse veranderingstrajecten; van het ontwikkelen van visie en beleid op kantoorhuisvestingsvlak, tot second opinion feedback op bestaande werkplekconcepten. Op dit moment is Evi onder andere betrokken bij langlopende onderzoekstrajecten voor de Raad voor de rechtspraak en de Nederlandse Rijksoverheid. 

Hoe lang duurt een opleiding 

Deze opleiding is van 10u00 tot 15u00, met broodjeslunch.   
Het maximum aantal deelnemers wordt beperkt, snelle beslissers nemen meteen een voorsprong!   

Locatie

Regus kantoor 
Pegasuslaan 5 
1831 Diegem 

Gratis parking (buiten: de slagboom gaat automatisch open - ondergrondse parking: bel en meld u aan)   

Inschrijven & tarieven

De opleiding 'Werkplekontwikkeling' bestaat uit 3 modules en is enkel toegankelijk voor leden van belfa.

  • Module 1: het  ontwerp van de werkomgeving - 27/09/17
  • Module 2: de gebruiker in de werkomgeving - 18/10/17
  • Module 3: werkomgeving - case studies - 08/11/17

Inschrijven enkel voor module 2: 199 euro excl. btw
Inschrijven voor de 3 modules: 399 euro excl. btw voor de 3 sessies ipv 597 euro excl. btw

 

 

Je bent nog geen lid maar wenst je in te schrijven?   De prijs bedraagt dan 199€ excl. btw voor de opleiding vermeerderd met de bijdrage voor belfa-lidmaatschap (Lid professional = 180€ excl. btw - lid commercial = 360€ excl. btw). Dit lidmaatschap is 12 maanden geldig (en gaat in vanaf de eerste dag van de instapmaand).

Inschrijvingen zijn definitief.  Je kan schriftelijk annuleren (secretary@belfa.be) tot uiterlijk 1 week voor de opleiding, mits betaling van 50 euro administratiekosten. Bij latere annuleringen wordt de volledige deelnameprijs in rekening gebracht.