“Facility Manager centrale figuur in bedrijf van morgen”

Claude Kouamé, directeur facility departement bij UCM

Na zijn universitaire opleiding startte Claude Kouamé in de retail, waar hij enkele managementfuncties uitoefende. Zo kwam hij in contact met ISS, waar een managementvacature openstond. “Dat was de eerste grondige kennismaking met Facility Management”, blikt hij terug. “De opleiding was er zeer goed en leerde me stap voor stap de veelzijdigheid van het vakgebied ontdekken.” Dat leidde naar de Haute Ecole de la Province de Liège voor een verdieping van de kennis over het vakgebied en opende de deuren bij Lidl, waar retailervaring en passie voor FM verenigd werden.
Vandaag is Claude Kouamé directeur van het ‘facility departement’ bij UCM, een sociaal secretariaat en adviesorganisatie voor startende ondernemers, met een duizendtal werknemers en 30 sites in Brussel en Wallonië. Hij stuurt 40 medewerkers en is verantwoordelijk voor de realestate-strategie en alle FM-aspecten (onthaal, transport logistiek, mobiliteit, schoonmaak…). Hij houdt van de variatie tussen strategisch en operationeel management, de haast oneindige veelzijdigheid van het vakgebied.
“belfa helpt om Facility Management op een strategisch plan te brengen”, argumenteert hij zijn belfa-lidmaatschap. 
“Het is een ideaal platform voor het uitwisselen van best practices en het verbeteren van het statuut van de Facility Manager. Technologische uitdagingen de baas blijven, relaties met leveranciers professionaliseren, de vele opleidingssessies en werkgroepen zijn van groot belang voor alle leden. belfa zet Facility Management op de kaart.” Voor Claude Kouamé is de Facility Manager “de centrale figuur in het bedrijf morgen”, omdat hij/zij door het multidisciplinaire van het vakgebied in relatie staat tot allen.
“De Facility Manager zit aan vele knoppen tegelijk en kan een grote bijdrage leveren tot het beheer van de kosten, het rentabiliseren van de organisatie. Daarnaast zal mobilitymanagement een centrale bezorgdheid zijn, die idealiter onder FM valt gezien het direct verbonden is aan het faciliteren van het werk.”

Door Eduard Coddé